FERNANDO

FERNANDO  er absolut også en av Tajet-klanen selv om han ikke lengre er min.

Jeg kjøpte han som 3-åring fra samme sted som beauty er født.  Jeg husker jeg ble helt forelsket ved første øyekast. Velbygd og pen gråskimlete med kullsort man og mørke levende øyne.  Han var vanskelig å få på henger, sto og steilet over stallveggene de første dagene og kastet av rytteren når han skulle innris.  Men da dette var unnagjort var han snillheten selv. Veldig rolig og grei. med litt egne meninger -noe han har fortsatt med -men alltid blid og morsom.

På ridetimene ville han gjerne inn på midten og prate med meg -men det holdt peke ut på sporet så gikk han lydig dit (til småjentenes store overasskelse).

Helene var steller og forrytter for Fernando i flere år før hun kjøpte han . Hun har nå eid han i mange år og de har gjort mye moro sammen. Det er ikke vanskelig se at de er veldig glad i hverandre.

Jeg har fått låne fernando endel av helene , og han fungerer flott til nybegynnere -rolig som han er. Og han er helt klart den jeg stoler mest på av alle hestene her. Skulle jeg sovet bak noen bakbein en natt måtte det bli hans 😉

Han er en skikkelig koseklump som liker være med. Kommer alltid bort i inngjerdingen og følger gjerne etter meg når jeg fikser gjerde eller plukker plast.

For noen år siden fikk Fernando forkalkninger i bena og han er nå delevis pensjonist.

CO

 Co ble født på Tyristrand  (hos en familie som hadde lånt mammaen hans) i 1998.  Mora hans Linnea var en fin og grei fjordhoppe som senere ble solgt til Sverige.  Faren hans er Gårdens Tico.

Gårdens Tico

 

Vi kjøpte Co (og halvbroren Haugen) av jens Peder da de var 5 mnd. De første vinterne gikk han, Haugen og Taja i Sigdal (hos Stines bestefar) – de ble et flott 3 kløver som fant på mye moro!

som 3-åring ble Co innridd. Dette var helt uten noe sprell- han var rolig og fornuftig .

Siden har han bare fortsatt å være grei gutt. Det er svært få opp gjennom årene som har falt av Co.

Han er en lettridd fjording med bra fremdrift. Han kan ganske mye dressur og er flink i sprang, mountedgames og western også.  Og det viktigste av alt -han har et fantastisk humør og er snill & blid mot alle.


Her på tajet er han veldig trygg på seg selv og han er en av Tajet-klanen som består av hestene som har vært her lengst (og bestemmer mest). Borte andre steder er han litt mer forsiktig og gjør alt for å unngå bråk.

Co sier aldri nei til en galopp på jordet!

 

TAJA

TAJA er det første føllet vårt. Hun ble født august 1998 og var en stor overraskelse. jeg hadde kjøpt moen hennes Sara Norgård året før utenom å vite hun var drektig.  Faren til taja er en døl.  Siden Taja var første føllet ble hun også oppkaldt etter gården.

som liten var Taja veldig nysgjerrig men også litt forsiktig. Etterhvert ble hun litt tøffere- hun var ikke så avhengig av mammaen sin og gikk mest sammen med Emil.  Hun elsket kos og oppmerksomhet.

Her er Sara -Taja sin mamma  (hun var en utrolig snill og lettridd hest!)

Taja som 8 åring

De første årene var Taja min privathest.  Etterhvert gav hun inntrykk av at dette ble for kjedelig. Hun ville bli brukt MER og være med der det skjer! Og som rideskolehest fikk hun all den oppmerksomhen hun ville ha 🙂

Taja har vært mest her på Tajet. men har vært lånt bort litt innimellom.  Hun har også vært med på noen få stevner -og hun og jeg var på westernkurs på Sundet westernsenter for mange år siden.

Som yngre hadde hun det ofte travelt- hadde ikke engang tid til å stå stille mens hun spiste. men med årene har hun blitt en veldig rolig, trygg og balansert hest som kan brukes til det meste!

her på westernkurs på Tajet med Wilde  (instruktør Bente Åby)

En mer snill og allsidig hest enn Taja må man nok lete etter.

Taja har fått et føll – YUMA som ble født i 2007

en nyfødt liten Yuma . Han er også etter Chiwan -og navnet Yuma betyr “sønn av en sjef”

 

Taja er nå 18 år. Hun trives i jobben som skolehest og er godt likt av mange – små som store.

Hun skal få bli på tajet resten av sitt liv (noe vi håper blir veldig lenge)!

BEAUTY

 I 1996 kom jeg over en annonse om en skimmel araber-blandingshoppe som sto til salgs i Lier. Jeg dro for å se og der traff jeg Beauty for første gang. Døtterene i huset hadde blitt lei hest og hun sto der alene og ble feitere og feitere. Hun var nysgjerrig og søt -og veldig myk og fin å ri. jeg ble nok ganske solgt med en gang!

Beauty ble født hos fam Wahl i Røyken. De avlet krysningsponnier i stor målestokk – de fleste med mye welshblod. (Perla, fernando, Miranda, Kvikk og Ivy kom også fra denne oppdretteren). Beautys mor het Chance og var welsh A mens faren var blanding av welsh og araber, han het Scott.

Beauty hadde blitt brukt til tur og hobby + at hun hadde fått et føll før hun kom hit.  Her på tajet ble hun både lærehest for meg på ridetimer med Zsolt Volent og rideskolehest for våre elever.  Jeg har også startet både sprangstevner og distanseritt med Beauty.  Andre elever her har også deltatt litt rundt med henne.  Hun var en flott lærehest, lett å ri og lærte fort selv også. Litt heit og skvetten var hun de første årene – og absolut ikke trafikk-sikker..

 Beauty har rukket å få 3 føll her. Dixie (etter tinkerhingsten Poirot), Lukather (e appaloosahingsten Chiwan) og Natchez (bildet over -også etter Chiwan)

Beauty er helt fullstendig vill etter føll -og har flere ganger kidnappet andres unger… Dette har heldigvis roet seg med årene og etter hun har fått egne føll. Før hadde hun alltid melk.

Dronninga på Tajet har hun ofte blitt kalt. Hun har helt egne meninger om ting og kan være ganske sær (selv om hun er en utrolig letthåndterlig hest på alle måter!) Ikke vil hun gå i søledammer (men svømme i elva gjør hun gjerne) og menner er hun ikke glad i. Det er mange pappaer som har vært engstelige for å sende småjentene sine inn til Beauty… men bare de går ut er Beauty engelen selv. Mindre unger -snillere og blidere er hun.

Nydelige Beautyen vår er nå 24 år! Hun er fremdeles sprek og frisk. Har merket de siste par årene at hun begynner bli litt stivere og at hun får mer pels, men ellers er hun “still going strong” – ruller rundt og freser gjerne litt ekstra på i mountedgames og sprang 🙂

24 år gammel og slo ut de andre hestene i omhoppinga -ikke dårlig!

 

Mange har lært å ri på Beauty og hun betyr masse for mange. Vi håper vi får beholde henne her i mange mange år til!

Hestene : EMIL

Synes noen av hestene her fortjener en liten blogg. Så da begynner jeg med “kongen vår” EMIL.

Emil ble født i 1993 høs en eldre mann som avlet litt fjordhest. Han er etter 3.premie hingsten Støylar.  Emil ble solgt fra oppdretter til Jens Peder Nielsen (“Dansken”) som unghest.  Han ble deretter ridd inn og kjørt med hos Jens Peder. Der ble han bla brukt mye i skogen til å dra tømmer. Han var en sterk og sprek hest som ofte måtte få på litt ekstra lass for å klare ta det med ro på hjemveien… 

som 4-åring ble han lånt bort til Lefdal rideskole. Der ble han lært opp i voltige -noe som senere har vært en av hans aller sterkeste sider 🙂

På Lefdal ble han for sprek og heit, så det var bare i voltige han kunne brukes. De leverte han derfor tilbake.

Og da kom han rett hit til Tajet. Dette var i 1998. Han skulle egentlig bare bli noen dager (Jens Peder fortalte at han var veldig sterk og vi skulle egentlig bytte han med ei fjordhoppe som kom hjem noen dager senere) -disse få dagene har nå blitt til veldig mange år.  Han er nå den som har vært lengst på Tajet.

Her har Emil blitt brukt til alt. Han har også vært med litt rundt. Skulle delta i oppvisning på travbanen i Vikersund (1999?) – da trudde han nok han vare en av traverne for ble så “koko” at vi måtte låne oss en annen fjording.. Ellers har han vært på både sprangkonkurranser og deltatt i St.Olavs-rittet (distanseritt).  Vi har også kjørt litt med han. I voltige er han uslåelig -lett å longere og tåler ALT!

Det har vært mange morsomme episoder med Emil opp gjennom årene. Om vinterene var han i “vinterhumør” -noe som resulterte i at kun de med “lim i baken” turte ri han.  Husker stalljentene her hadde stor moro av å lure den daværende hovslageren her opp på ryggen hans – barbak og i taugrime…. Det ble en real luftetur.

Emil hadde lang man i mange år. De siste årene har den vært kortklipt som de andre fjordingene våre.

Med årene har Emil roet seg veldig og vinterutbruddene er sjeldnere.  Litt tilbakefall hadde han for noen år siden da han ble lånt bort til Lofsrud rideskole i Oslo. Han skulle nok ikke stå på stall og bli ridd i hall nei… Der ble han helt uhåndterlig også for de flinke rytterne, så han kom raskt tilbake  (og ruslet da rolig rundt med 5-åringer her fra dag 1…)

Emil er en stor personlighet, så han forandrer seg ganske mye etter som hvor han er. han har vært borte på for mange ganger og noen har gitt tilbakemelding at han er frekk og vanskelig mens andre roser han i skyene som verdens roligste snilleste hest!

Et år ble han syk der han var på for. Vi var lenge redd for hvordan det skulle gå med han, han begynner jo å dra på årene og. Heldigvis var han helt frisk når han kom hjem. jeg brukte han bare litt forsiktig gjennom sommeren og høsten. Etter det har han heldigvis vært frisk -og nå er han 23 år .  Fremdeles i overkant sprek på vinterstid..

Emil er en veldig blid og tålmodig gutt som virkelig gir uttrykk for å trives med jobben som rideskolehest og som elsker å få oppmerksomhet fra mange.  Han er ikke så glad i å være inne – har han stått inne 2 netter på rad sier han klart ifra at det ikke blir noen 3.

Emil har vært sjef på Tajet i mange mange år. Han synes ikke dette er noe viktig selv, så i perioder lar han gjerne andre holde på- men kongerollen faller alltid tilbake til han før eller siden.  Han er tydelig og rettferdig og plager aldri noen andre. Kroppsspråket hans er så tydelig at han ikke trenger bruke fysisk makt.  (Noe å lære for både 2 og 4 beinte!)

Stall Tajet skiltet vårt er det også Emil som har stått modell for. Synes det passer veldig godt at det er netopp han som ønsker folk velkommen til gården!

 

vinterleir dag 4 (søndag)

Da var siste dagen kommet.  Mountedgames og barbakridning var noe av det vi rakk denne dagen

før det skulle pakkes og ryddes og neser vendes hjemover.  Har hatt noen koselige dager med flotte folk! Håper å se dere igjen på påskeleir 🙂

Chess koser seg i halm-senga

Alva vil være med på moroa

barbakridning  (Oddny & Taja)

Linus

DJ og Hajdi

Annar

Linus

Dee Jay

Vinterleir del 3 (lørdag)

I dag har vi hatt pussekonkurranse med unghestene, ridd på tur i skogen, hatt sprangkonkurranse, barbaktur og kosekveld 🙂

 

LUNSJ  -man blir sulten av å være ute hele dagen

Alva sin første ridetur

pizza på kvelden

Vinterleir del 2 (fredag)

Supert vår-vær idag og 🙂  Vi har hatt lang frokost med Stallgjengen-film, ridetur, gymkana, lagkonkurranse med ulike oppgaver (bla lage og hoppe snøhindre), grille pølser på bål + +

 

Vinterleir del 1

Torsdag : Da kom den første gjengen på vinterleir. Noen skal være til i morra og andre til søndag.

Idag har vi stelt unghester, ridd på bane/jordet, barbak-tur og hatt kosekveld.

Bertine er heldig og får være med

flinke pizza-bakere

på “sykehuset”  🙂

Fride- sussing 🙂