Gotland 2014

  Da var årets tur til Gotland over -like vellykket som alltid 🙂  Dette var 7.gangen vi var på heste-tur på denne vakre øya i Østersjøen.

Onsdag 28.mai var vi ferdigpakket og klare til å reise.  Det er langt til Gotland dessverre. De andre gangene har vi kjørt fly – da er det 2 flyginger + bilturen frem og tilbake Gardermoen + noen ganger busstur i tillegg.. Så lang tid til reise må vi påregne uansett.  Så i år hadde vi lyst til å prøve bil & ferje istedenfor fly.  Lena har STOR bil , så det var masse plass til oss 5 som skulle være med i år + all bagasjen vår (og alt vi shoppet underveis).  Dette året var det Lena, Bente, Maren, Stine og meg.  Vi startet fra Nakkerud i 18-tiden og kjørte hele kvelden og natta.Og turen gikk veldig fint  Rart hvor fort tiden kan gå med skravling, synging (med nydelige sangstemmer) og godterispising.  -Bare med x-antall tissestopp (de fleste som vanlig etter mas fra meg…) var vi fremme ved Nynäshavn i 3 – tiden.  Der la vi oss til å sove i bilen – Maren og jeg i fremsetene, Stine i baksetet , mens Bente og Lena rigget seg til med madrasser, tepper og soveposer oppå all bagasjen. Det ble en kald fornøyelse og kanskje ikke mest søvn, men en liten blund på øya hjelper det og. Vi våknet av at noen sto utenfor bilen og kikket inn ruta på oss som sov -skikkelig koselig gitt 🙂

 Lena  og Bente står opp fra soverommet sitt baki bilen

 

Ferjeturen fra Nynäshavn til Visby tok ca 3, 5 time.  Og så var vi endelig på Gotland igjen!

Vi hadde avtalt ridetime på Suderbys kl 13.00  og rakk litt sightsing  rundt med bilen før det.

 På Suderbys ryttergard har vi bare vært 1 gang tidligere. Kanskje det har noe med at de reklamerer med at de er stedet for de ambisiøse rytterne… Vi føler oss vel egentlig ganske langt fra den betegnelsen. Likevel fikk vi en fin og nyttig ridetime her.  Uvant å ri store hester. Jeg var heldig og fikk en liten en -som bare var ca 155 cm- mens Bente sin nærmet seg avskrekkende 180….. !   Alle var svenske halvblod -min iblandet litt newforest-blod . Vi rei inne i ridehuset og jobbet overganger og volter. Etter timen så vi på mens stallens sorte PRE hingst ble ridd på utebanen  (og det så muligens en smule mer elegant ut enn da vi humpet rundt..) .

Etter timen kjørte vi litt rundt igjen , var en rask tur innom Dalhem , spiste på Mc. Donalds i Visby før vi dro til yndlingsbutikken Maxi Stormarknad og hamstret mat og godteri.

Så kjørte vi “hjem” til Gervide hvor vi også i år skulle bo på Skolen. 

  På Gervide ble vi møtt av shettisene som beitet i hagen vår 🙂  Det var som alltid veldig koselig å komme hit.

Vi hadde ikke engang tid til å bære inn alt fra bilen før vi gikk til stallen. Det var veldig koselig å treffe Eva og Tore igjen og som vanlig fikk vi frie tøyler med valg av hester. Eva forklarte hvilke hester som gikk hvor og vi brukte ikke så lang tid på å bestemme oss. Stine valgte Åska (russ), Maren  – Dunder (russ), Bente-  Åke (lippizzannerkrysning), Lena Corint (halvblod/nordsvensk) og jeg islandshesten Altur. Vi hadde en fin 1,5 timers kveldstur – det var veldig moro å frese rundt på de etter hvert så kjente stiene igjen.  Dessverre hadde vi fristet skjebnen litt med å nettopp bemerke at det var litt rart ingen hadde detti av på alle disse årene her på Gotland….  

Etter rideturen fant vi rommene våre, pakket ut og skravlet litt i stua før vi sovnet som steiner etter en lang dag.

Fredag våknet jeg i 4-tiden av hanegal og at Stine pratet om dressjakker (!), sovnet godt igjen og sto opp i halv åtte tiden. Vi hoppet i rideklærne, spiste frokost ved det koselige langbordet vårt før vi satte oss i bilen med kursen mot Knuts fjordhästar hvor vi hadde westerntime kl 10.  Vi gledet oss veldig for dette er også et av våre absolutte yndlingssteder.  Leif var i stallen og tok i mot oss ,og 5 flotte gule sto klare til innsats. Stine fikk gulblakke og lettbeinte Ringo som i fjor, Maren fikk Anar som i likhet med Ringo har vært avlshingst på Knuts. Bente rei Rambo, Lena Rauke og jeg Frei. Flotte hester var de alle. 

Og timen ble veldig bra. Det er skikkelig moro å ri western på disse fine hestene. Og Leif har alltid mange spennende øvelser så man bare gleder seg til å komme hjem og prøve på egne hester og.

Christina kom også etter hvert så vi fikk pratet litt med henne også.  Vi gledet oss allerede til ny time her dagen etter.

Etter vi var ferdige på Knuts bar det rett til hestebutikken Dahrve hvor vi kikket og shoppet før vi spiste lunsj i bilen.  Det neste på planen var ridetur på Kauparve Islandshästgård.  Her hadde vi ikke vært før, det er alltid spennende prøve noen nye steder og. Og dette var absolutt  et sted vi kunne tenke oss å reise tilbake til.  Hyggelige folk og veldig bra hester. Og turen var akkurat slik vi håpet – med masse hurtigtølt og skikkelig veddeløpsgalopp på rettstrekker. Vi var
prikkete av søle fra topp til tå og hadde fornøyde glis alle som en.

Bente /Dagfari, jeg/Gimpstein, Maren/ Næfrakolla, Lena/ Stimpill og Stine /Perta

 

På veien hjem var vi innom Maxi , og vel hjemme stappet vi i oss taco og godteri til vi var mette og trøtte.

LØRDAG ble vi vekket av Tore som ropte god morgen inn døra og lurte på om vi var klare for en omvisning om “et kvart”.  Ja ja ikke noe problem hørte jeg Lena svarte og prøvde late som vi alle hadde vært oppe lenge alt 😉  Men etter et kvarter var alle klare og på plass i bilen til Tore som skulle ta oss med rundt på beitene.

Høydepunktet var beitet til åringene. Her gikk 9 flotte flekke-åringer  (+ en voksen russ som fungerte som “onkel”). De har alle halvblods pinto til far og de fleste russ til mor. En helt herlig gjeng som vi straks forelsket oss i. og litt skummelt at de var til salgs..  Tore lurte på om han skulle laste på lastebilen og ta hele gjengen til Norge..

Det var vanskelig rive seg løs fra denne flokken, men siden Tore hadde litt annet å gjøre også satte vi oss motstrebende i bilen og dro hjem og spiste frokost.

Denne dagen hadde vi ikke bestilt noe ridning på formiddagen så vi reiste inn til Visby og gikk og kikket rundt der et par timer.

 et besøk på Europas største isbar måtte vi jo også rekke. Der har de is med alle smaker man kan tenke seg- og ganske mange man ikke kan tenke seg 🙂

Så var det å hoppe i rideklærne igjen og gjøre oss klare til ny westerntime ved Knuts. Vi hadde de samme hestene som dagen før og jobbet mye galoppvolter, rygging og spinn
 
 -så fikk da kjørt oss. Veldig fornøyde med denne timen også.  Det var litt trist å reise fra dette stedet og vite det er et år til neste gang. Atmosfæren her er bare så behagelig – det gjenspeiler seg i hestene at de er verdt mye (og da tenker jeg ikke på penger) !

                                   fine fjording-gjengen

 

Denne kvelden hadde vi bestilt middag på Gervide. Helt siden i fjor hadde vi gledet oss til den herlige maten her- og vi ble ikke skuffet. Røkt smågris, nypoteter og fløtesaus , rødvin -og is til dessert.. trenger vel ikke si at vi spiste og spiste.. Og koselig prat ble det også tid til.

Etter middagen tok Eva og Tore oss med – snille som alltid- rundt på resten av beitene. Gården er i grunn ganske stor , de eier jord mange steder på øya så til Kreklingbo der 3 av hestene gikk tok det en liten stund med bil.  Det er alltid morsomt å være med rundt og klokka nærmet seg halv elleve før vi var tilbake ved gården.

SØNDAG – dette skulle bli den travleste dagen vår. Vi sto tidlig opp og var ved Sindarve klokka halv ni. Der ble vi tatt imot av hyggelige Blenda som kjenner oss godt igjen fra tidligere år. I stallen sto 5 flotte fjordinger og ventet – vi blir litt ekstra stolte av nasjonalhesten vår når vi ser så mange fine eksemplarer her på Gotland.  Vi rei en time i ridehuset med Lisa som instruktør. En bra time på flinke fjordinger. Vi begynte å merke det litt i kroppen nå ,men jeg var storfornøyd med å være atskillig mindre støl enn tidligere turer .

 Magika og meg

dessverre ikke noe gruppebilde på Sindarve i år.  Stine rei Kummin, Maren -Krusidull, Bente/- Fender og Lena – Bloss.

 Etter timen ble vi invitert på kanelboller og limonade i hagen- veldig koselig 🙂

 

Så bar det videre – neste stopp Lojsta Hed.  Og etter bare litt leting fant vi flokken på samme sted som i fjor og året før. Ca 20 føll var født- helt herlige så klart. Noen var til og med veldig kosete. Hingsten hadde blitt sluppet der noen dager før og det var rolig i flokken. Årets hingst heter Gulldis og var en brun flott kar med masse man.  (har ikke lyst på Lojsta-føll neste år nei da…)

 

Nytt liv er kommet på Lojsta. Her lever de så nær man kan komme en villhest som mulig. Flokken på Lojsta Hed er med å bevare gammelt gotlandsrussblod -og sikre fremtiden for denne fantastiske ponnirasen.

PS.  Svenske Prinsesse Leonore fikk for øvrig et Lojsta- føll i dåpsgave nå for noen dager siden! 

 Årets hingst  (Gulldis f. 06  e. Silverboy  u. Pärla) oppdretter & eier er Rungegården stutteri,  Tingsryd

 

Etter hvert måtte vi rive oss løs og tilbakevende til bilen for vi hadde avtalt ridetur på Haltarve Islandshästar.  Her hadde vi heller ikke vært før -og det var litt på impuls vi ringte samme dag og bestilte tur. Men angret ikke på det. Nok et fint sted.  Her hadde de lettbygde greie islandshester. Vi rei på tur i litt over 1 time. Mye tølt her også -moro!

Turen på Haltarve var veldig fin – likevel var det det etter turen som var høydepunktet- da fikk vi ri på ovalbanen

Maren / Fala, Stine/Vinska,jeg/ Hremmsa, Bente/ Lodi og Lena/ Meya

Tølt-konkurranse var moro -vi fikk litt blod på tann – og noen (les Bente) satset alt for å vinne over sine bitre konkurrenter.

 

Det begynte bli litt utpå dagen. Jeg kommer svakt i minne at vi muligens spiste noen knekkebrød i bilen… mat var liksom ikke det viktigste. Godteriproviant hadde vi alltid nok av til en hver tid, så vi led nok ingen nød…  Nå skulle vi ri mer.  Denne gangen  “rid tur till kusten på svenska halvblod”  .  Rettere sagt Gannarve gård. Her har vi vært innom tidligere , men aldri ridd. Gården ligger nydelig til med store beiter som strekker seg ned mot havet. Gården var stor -og hestene likeså.  Stine og jeg var heldige igjen -og fikk hoppene som var litt mindre enn gutta. men absolut stort nok likevel.  Og for en tur. De som trur “store brune” ikke kan frese rundt på trange stier må bare tro om igjen!  Vi hadde en herlig 2-timers tur med masse trav og galopp. Nydelig natur- rei langs havet, under vindmøller og gjennom gamle hassel-lunder. Og ingen datt av.. Vi klarte oss faktisk ganske bra og fikk masse skryt av Maja som var turleder (og hadde vært på stedet i 50 år).

 Maren /Jackpot, Lena/ Blossom, Stine/Poem, Bente/Bilbo og jeg /Masja

  En fin kveldstur ved Østersjøen

 

Men vi ville ri MER….

Solen var i ferd med å gå ned i havet. Roser, ruiner og rauker var lei av turistenes mas. Heldigvis for oss bor “Lilla Gubben” nettopp på Gotland -og han orker mer!

Maren som selvfølgelig var den mest voksne av oss latet som hun synes det var for barnslig å ri   (vi vet hun hadde lyst, men var nok alt for støl -eller vondt i magen av for mye kanel..)   🙂

 

På turen hjemover stoppet vi på italiensk restaurant -som vi forpestet med heste/svettelukt og koste oss med pizza.

Vel hjemme på Gervide rakk vi nok et besøk i årings-flokken før mørket jaget oss i seng.

MANDAG  – å våkne og vite at det er siste dagen her for denne gang 🙁   Pakke/rydde/vaske går ganske fort når en ridetur i Prestegårdsskogene lokker. Siste turen med Gervidehestene for i år. Disse herlige, morsomme, spreke og selvsikre 4 beinte som vi etter hvert synes vi kjenner ganske godt.  En fin og fartsfyldt tur får vi  – jeg rir Geira, Maren- Vögg, Bente- Altur, Stine- Zana og Lena- Angus

En tur hos åringene sammen med Tore og Eva blir det også tid til før vi tar farvel for denne gang.  Vi kommer tilbake.

En herlig tur er over. Bare hjemturen gjenstår.  3,5 time på ferje , 8-9 timer i bil  (stopper på Høøks i Eskilstuna). Hjemme igjen i 2-tiden på natta.

 

 

 

 

 

 

 

…….   og jada  det ble hestekjøp….. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *