Gotland-turen 2013

Ja da er årets tur til Gotland over for denne gang. 5 dager som gikk så alt for fort.
Tida pleier alltid å fly på disse turene- og i år føltes det ut som den tok slutt nesten før vi rakk å begynne. Jeg vil tilbake!   Uansett om tiden gikk fort så rakk vi som vanlig utrolig mye disse dagene, og vi har nå flere flotte minner å ta med oss videre -og enda mer å glede seg til neste tur.

Flyet fra Gardermoen gikk tidlig torsdag morgen, så vi måtte opp midt på natta. Dette året var vi 7 stykker på tur. Bente, Maren Agnete, Heidi, Stine og jeg reiste herfra -og på Arlanda møtte vi Toril og Mari fra Bergen. En herlig gjeng som hadde det utrolig morsomt sammen. Håper alle blir med neste år også + Lena og Iselin som desverre måtte melde avbud denne gang.

Allerede på flyplassen begynte moroa -vi fikk noen lange blikk da en av oss sto og kastet opp i en søplebøtte (moro med flysyke…) mens andre knasket piller. he he litt av en gjeng! 🙂 Når alle kviknet til satt latter og skravel veldig løst – trur nok noen tenkte de håpet komme langt unna oss på flyet 😉

Etter 2 flyturer var vi fremme på Visby på formiddagen -alle sammen helt i hundre!

Endelig fremme!! Helt klare for noen heste-fylte dager på øya.

Bilen vår – en hvit caravelle denne gangen -sto og ventet på oss på flyplassen så det var bare å laste inn bagasjen (ganske mye!) og kjøre avsted. Maren meldte seg som sjåfør -og tok liksågodt på seg denne jobben resten av turen -og gjorde en glimrende jobb der!   Første stopp var hesteutstyrsbutikken DAHRVE ved Träkumla.  Vi hadde ikke alt for god tid her- men rakk da snu det meste av varene både en og to ganger -og noen shoppet litt også.

Vi hadde avtale ved Marias Hästeri kl 14 så kjørte nedover på øya. Her har vi vært mange ganger før- men aldri ridd tur her, så det var litt spennende. Det var gråvær og regn på øya denne dagen. Gotlendinger er ikke så vant med regn, så da vi ankom stallen fikk vi beskjed om at vi skulle ri i ridehuset istedenfor tur.  Men vi er jo i grunn litt vant med regn, så det var ikke aktuelt droppe en tur for oss. Så ut på tur ble det. Og for en tur – morsomme trav og galoppstrekker på stier i skogen og rette grusveier.

jeg rei quarter/appaloosakrysningen Calle som jeg også red i fjor, Stine hadde Tørre (halvblod/araber), Bente nordsvensken Tugg, Toril araberen Engel, Heidi  halvblodsen Marco, Maren – Chicko (halvblods/connemara) mens yngstemann Mari fikk stallens største hest halvblodsen Roccho.

På slutten av turen rei vi et langt stykke over havet. Å trave så vannspruten står og lange friske galopper på stranda var helt topp -regnvær til tross! 

En flott tur, så det var en fornøyd gjeng som kom tilbake til stallen 2,5 time senere. Ganske godt få på seg tørre klær var det og 🙂

 

Etter en kort stopp i Hemse hvor vi spiste pizza og handlet inn til frokost, Så var det å vende nesa-og bilen- “hjemover”. For hjemme det er på GERVIDE GÅRD. Her skulle vi bo på Skolen også i år.  Lykkefølelsen når man svinger inn på tunet her kan ikke beskrives.

Vi ble som alltid tatt godt imot.  Kaffe og te på vertskroa “Tørken” og hyggelig prat med Tore og Eva.  Og etter å ha bært inn bagasjen ville vi selvfølgelig ut å se på alle dyra. Tore kunne fortelle om en spennende nykomling….  En KAMEL!!  først trudde vi han tullet med oss- men nei da her var faktisk en kamel-unge som vi fikk være med å kose med. Moro!

 en vaskekte ørken-hest -den eneste på Gotland!

Etter kamelkos ble det omvisning – flokkene gikk rundt omkring så det var greit med bil (stoore områder på denne gården!)  som vanlig utrolig morsomt å se alle de flotte hestene. Unghestene hadde vokst fra i fjor -og de andre var også moro å se.  Jeg som er litt i overkant interessert i russ måtte mase litt på Eva om avstamminger og familieforhold på alle gotlandsrussene.

 gjensynsglede med eselet Isac

Det ble sen kveld før vi fikk innlosjert oss i huset vårt -og jeg trur alle sovnet godt den kvelden.

Jeg sov så godt denne natta at jeg ikke hørte verken hanegal eller esel-skryt men våknet av kirkeklokkene kl 7 -og kunne dermed ligge i senga enda en halvtime.

Vi tok med oss maten vår bort på Tørken og spiste frokost der. I rideklær selvfølgelig. For kl 10 hadde vi ridetime ved Knuts fjordhästar. Dette er også helt klart et av våre yndlingssteder. Dette året var vi klare for western-undervisning.  Det er alltid koselig å komme til Leif og Christina og også i år var begge i stallen og tok imot oss. Vi fikk utdelt hester og gikk opp på beitet for å hente de inn. Jeg skulle ri Bella, Maren- Riboletta, Toril- Belinda, Mari- Bianca, Stine- Birk, Heidi- Buva og Bente fikk Benjamin.

Timen var skikkelig bra! Lærerik og morsom- og full av fart! Leif er flink til å forklare og alltid like positiv -og hestene ja de kan sine saker! Flotte representanter for fjordhesten – myke og fine.  Alle hestene jeg har ridd her har vært veldig veldig bra- det er lett å merke at de er godt skolert, har et veldig bra liv og blir tatt godt vare på.  Hele atmosfæren på denne gården er bare så koselig, så det er klart det gjenspeiler seg i hestene også.  Tilbake til timen- vi holdt på i over 1,5 time og var ganske slitne etterpå -men alle kjempefornøyde og blide!  Vi ble raskt enige om at dersom vi fikk tid, ville vi ha en westerntime til her før vi dro hjem på mandag.

 

Å bruke masse tid på å spise er liksom ikke førsteprioritet på disse turene… likevel mat må man ha for å orke henge med. Løsningen blir oftest å spise mens man kjører.  Sjåfør-maren får påsmurt mat og geleider så bussen vår videre med en hånd. Vi andre smuler og spiser og sender mat rundt i hele bilen 🙂  Og fordi vi er så effektive rekker vi både en tur innom Dahrve igjen + LOJSTA HED denne dagen.

og på Lojsta hed fant vi villhest-flokken på nøyaktig samme sted som i fjor!  Lykke ! Disse utrolig vakre dyrene som får leve et liv slik hester opprinnelig var tenkt.  En helt spesiell opplevelse å være sammen med disse – like moro hvert år!

 

Ridetur på Hallvide islandshästgård var neste på programmet.  Her har vi også vært mange ganger.  I år skuffet turen bittelitt. Vi pleier alltid å ha 2 lange super-raske rasegalopper, noe som bare er så moro med disse hestene. i år ble det desverre ikke det. Likevel hadde vi en fin fin tur med mye tølt i tett skog og på grusveier.  Jeg rei en flott pinto ved navn Hamradis som hadde en fin og behagelig tølt. Heidi rei Æegir, Stine- Stelpa, Maren- Poadis, Bente- Tyr, Toril- Birk og Mari- Vargynja.

Men dagen var ikke ferdig med dette. Hjemme igjen på gervide bar det rett ut på en 2-timers tur i herlige Prestegårdsskogen. Maren , Stine og jeg rei hver vår raske russ- Dunder, Hilda og Lill-Diva, Mari rei nordsvensk-russblandingen Angus, Toril lippizzanneren Åke , heidi islendingen Hrisla og Bente tinkerkrysningen Zana.  Gervide-hestene er bare topp! Super kondis selv etter en lang vinter/vårferie -og alltid pigge, glade og sikre på foten. det er utrolig moro frese rundt på de slangelinjede stiene med denne gjengen. som vi koste oss!

 jeg med Gull-Viva sin mamma – Lill-Diva 25 år og kjempesprek!!

Taco i huset vårt satte avslutningen for en særdeles vellykket og begivenhetsrik dag !

 

LØRDAG hadde vi bestemt skulle være litt roligere.  Frokost-buffe på Tørken kl 8. Leiren på gervide hadde startet så etterhvert ble kroa fylt med ridebuksekledde ungjenter 🙂

Vi fortet oss ut for å kapre hester før leirgjengen. Heidi rei Geira (også isl.), maren Vögg (lipp.krysn), jeg Hrisla, Stine russet Tundra, Toril Dunder, Mari äska (russ) og bente -angus.

Ble en tur i underkant av timen nå siden vi visste noen andre også skulle bruke hestene.  men en fin morgen-tur ble det !

Tore disket opp med kaffe, saft og wienerbrød når vi kom tilbake -og ikke minst gode historier som han alltid har på lur. Tore og Eva er herlige mennesker som vi er blitt veldig glade i på disse turene våre til Gotland.

By- tur sto på menyen denne formiddagen.  Visby som er hovedstaden (og eneste by) på Gotland er en flott middelalders-by omkranset av godt bevart bymur.  her koste vi oss med shopping og deilig lunsj på en uterestaurant på torget. Været var flott og vi kunne ikke hatt det bedre.

Så var våre “hestefrie” timer over og turen gikk til Marias hästeri. Her skulle vi ri dressurtime.  1,5 time med hard jobbing.  Maria er både veldig koselig og en dyktig ridelærer, så vi får alltid mye ut av de timene her. spennende øvelser og gode hester!  Jeg rei Tørre, Toril- Calle, Stine- Engel, Bente-Tugg, Heidi- Dehli, Mari/ Marco og Maren- Chicko.

Denne kvelden hadde vi bestilt middag på Gervide, så etter ridetimen måtte vi gasse på hjemover forså å møte opp til middag i godt brukte rideklær med røde ansikter og vonde romper 😉

Middagen var helt herlig og vi spiste og spiste.  Grillet marinert smågris, nypoteter , grønnsaker, tyttebær og ikke minst Tore sin minneverdige saus! sukk…

 

kvelden ble avsluttet i huset vårt med Doktor-Bente sin viktige forskningsoppgave : “smaker Plopp det samme som Center”? og hva smaker best?….

-resultatet ble selvfølgelig som forventet – de smaker IKKE det samme -og Plopp er best!!  🙂

 

Søndag :  startet igjen dagen med frokostbuffe. Tok deretter inn hestene som leirgjengen skulle bruke -ca 20 stk  før vi satte oss i bilen og kjørte til Sindarve.

Sindarve er en rideskole med bare fjordinger. Et veldrevet og godt organisert sted med flotte hester.  En fin -og slitsom ridetime i ridehuset her. Først en god økt med dressur og deretter litt sprang.

morsomt og spennende -og også de største pysene (dvs meg) kom seg helberget (om ikke så stilfullt) over hinderene. 

Bente/Frost, Maren/Hilma, Toril/Brio, Mari/Mathilda, jeg/Krusidull, Stine/Balsa, Heidi/Fender.

 

Spreke som vi er var ikke dressurtantene i oss ferdige med dette. Derfor bar det videre til Marias for en ny ridetime der.  Atter 1,5 time med svetting i ridehuset. samme hester som sist bortsett fra Stine som fikk halvblodsen cassie.  Lærerik og fin time med masse overganger og galoppjobbing.  Og full kontroll hadde vi -ikke no kræsjing selv om det til tider ble trangt med alle gallopperende på en volte ut og inn 🙂

Rompene våre begynte å bli så lamme at vi likegjerne kunne plage de litt til – en god og lang kveldstur med mye fart på gervide var ikke å forakte.  Denne gangen rei Bente Corint (som visst var i største laget for gallopp-slalåm mellom buskene…), Mari- Angus, Toril- Dunder, jeg- Hilda, Stine- Calypso, Maren- Vögg og Heidi- Altur.

ikke så oppfinnsomme på matfronten – så taco denne kvelden også!

Siste kveld- og det satt langt inne å gå å legge seg..

 

Mandag : Noen morgen-fugler (dvs IKKE meg) var oppe kl 6 så vi skulle rekke mest mulig denne dagen. de ryddet og vasket 1.etasje i huset mens vi andre fremdeles snorket  (flinke Toril og Heidi!)..

Frokosten ble inntatt på russ-museet med selskap av Tore som pratet og underviste om hesteraser, farger, tenner og mye annet.

Etter å ha pakket bagasje og rot bar det til Dahrve nok engang før det var klart for siste rideøkt for denne gang : nemmelig ny westerntime på Knuts.  Vi hadde de samme hestene og var minst like fornøyd denne timen. dette frister til gjentakelse!! Vi rei gjennom noen konkurranse-program og de fleste av oss begynte få litt mer kontroll med en hånd. veldig moro!

Etter timen hadde Christina funnet frem muffins, kjeks og drikke til oss i stallrommet -og vi koste oss med spising og prat – en kjempefin avslutning på turen for denne gang !


innehaverne på Knuts : Leif og Christina.

 

 

Deretter var det slutt på gotlandsreisen for denne gang. Alt for fort! men for en tur! så mye moro! Verdens beste reisefølge, alle opplevelsene, de herlige hestene og folkene her på øya, morsom og lærerik ridning, god mat (og masse godteri!!), hesteutstyrsshopping -og ikke minst mye latter!  At ord som er mindre pene på norsk betyr noe helt annet på svansk , kan være ganske underholdende for barnslige voksne…

Takk for turen jenter! Spørs om vi klarer vente et helt år til neste tur…  

-og takk til alle som gadd lese dere gjennom denne lange bloggen som nok mest er for spesielt interesserte… 

One thought on “Gotland-turen 2013

  1. Åå det hørtes ut som en fin tur til gotland! Hørtes morsomt ut med alle rideturene, westerenridning, dressur og sprang!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *